Lakásból, albérletből: Otthon - Home Deco

Lakásból, albérletből: Otthon - Home Deco

Hogyan lehet praktikus és otthonos konyhád (akkor is, ha albérletben élsz)?

2020. február 01. - Viv_HomeDeco

A konyha egy olyan hely, ahol naponta többször megfordulunk - ha nem is azért, hogy főzzünk, de minimum azért, hogy céltalanul nyitogassuk a hűtőt, mikor épp nincs kedvünk semmihez. Persze a rutinosabbak a fazekakhoz is hozzányúlnak időnként, és szeretnék, ha egy bérelt otthonban is kényelmesen elkészíthetnék a kedvenceiket. Ehhez gyűjtöttem most össze pár tippet, amik a gyakorlatban is beváltak.

 

Rend a lelke mindennek, avagy: senki sem szeret naponta nagytakarítani


https://inspirationformoms.porch.com/kitchen-counter-organization/

Nem, nem nagymamád módjára szeretnék a körmödre nézni, hogy biztos kávéfolt mentes-e az egész pultod, és nincs-e két morzsa a padlón. Az viszont, hogy jól érzed-e magad bármilyen helyen, nem csak a dekorációtól függ, hanem a tisztaságtól is. A konyha, amit használnak, sosem néz ki úgy, mint a magazinokban. A kérdés az, mennyi energiádba telik, hogy közelítsen hozzá? Ha túl sokba, úgysem fogsz belekezdeni két nehéz munkanap között, hogy rendbe tedd – a probléma pedig csak halmozódik és halmozódik…

Ahhoz, hogy ezt megelőzd, egyrészt fontos, hogy legyen helye mindennek, amit használsz, és lehetőleg oda is tedd vissza őket. Banálisnak tűnhet, de hidd el, ha céltalanul kezded el megtölteni a szekrényeidet, előbb-utóbb elveszted a fonalat, hogy mit hova raktál. Így köt ki a végén a reggeli rántottához előkapott pirospaprika a tányérok mellett, a vágódeszka pedig egy gyors öblítés után bedobva az első fiókba, amit elértél. Így sem helytakarékosság, sem praktikum szempontjából nem fog működni a történet. Érdemes beszerezned pár egyszerű rendszerezőt. Az evőeszközöknek egy fakkosat a fiókba, a fűszereknek egy dobozt a polcra, vagy épp a fedőknek egy iratrendezőt a szekrénybe.

Azokat a dolgokat, amiket sokat használsz, ne tedd el. Lusta leszel mindig keresni őket. A fakanalak jól néznek ki a pulton is egy fa tartóban, a gyakrabban használt fűszereknek pedig tudsz aranyos kis felcímkézett szórókat venni, amik elférnek a tűzhely mellett. A kávé egy szép tartóban nyugodtan kint lehet a főző mellett, ahogy a cukor vagy citromlé sem zavaró hasonló konstrukcióban.

A tisztaság tekintetében is segíthetsz magadon egy kicsit. Vegyél pár mosható mikroszálas rongyot, és tekerd fel őket, majd rakd ki a pultra, hogy kéznél legyenek. Ha kifolyik valami, csak itasd fel ezzel, és máris dobhatod a szennyesbe. Így a környezetet is kíméled, a szemetesed sem telíted állandóan papírtörlővel, és a problémát is gyorsan megoldod.

A másik nagy hatást én a morzsaporszívóval értem el. Nem túl nagy befektetés, tízezer forint alatt is kaphatsz már egyet, és tényleg rengeteg időt spórol neked. Mellé szórtad a kávét, miközben reggel félálomban készítetted az ébresztőt? Nem sikerült a cukrot a tartóba önteni anélkül, hogy a fél pultot is megízesítetted volna? Hat szendvics elkészítése után úgy érzed, hogy egy másik családot is megetethetnél a sok morzsából, ami a tányér köré esett? Csak lekapod a morzsaporszívót a hűtő tetejéről vagy a polcról, és két másodperc alatt el is intézted a problémát. Nem kell a seprűvel bajlódni a reggeli sietségben, és nem vár később egy hangyasereg a konyhádban. Deal.

 

Dekoráld a konyhád (is)!


http://radiowoman.wikihoo.ru/

Akár saját lakásban, akár albérletben élsz, előfordulhat, hogy snassznak vagy sterilnek érzed a konyhád. Egy pár olcsó trükkel azonban ezen könnyen változtathatsz, és még csak ezermesternek sem kell lenned hozzájuk.

Első körben mindenképp rakj növényeket az ablakpárkányra! Ha imádod a főzést, pár fűszernövénnyel biztos fel tudod majd dobni az ételeid is. Ha annyira nem vagy megáldva szakács vénával, vagy úgy érzed, tuti kinyírnál mindent, ami él, akkor pedig vegyél művirágokat. Nyugi, nem szégyen, ha választasz egy-két élethű kis modellt a konyhádba, hidd el, jobban fogod érezni magad a zöld hatástól.

Egy másik jó döntés a bútorok és falak stílusodra formálása. A washi tapasz, azaz a festők által használt maszkolótapasz dekorverziója a konyhában is jó barátod lehet. Mivel könnyen felragasztható, és minden nyom nélkül el tudod távolítani később, tökéletes módszer arra, hogy feldobd vele az egyszínű szoci konyhabútorod, vagy színt vigyél a fehér hűtődbe. A dekortapasszal elérhető változás igazi főnyeremény, hiszen kis ráfordítással látványos javulást tudsz összehozni.

http://kblservatlas.ru/

Az apró részletekről se feledkezz meg! Tegyél ki egy kedves képet a polcra, válassz egy vicces vagy modernebb kinézetű edénytörlőt, vagy színben összeillő gépeket rakj ki a pultra (ha arra vagy kényszerítve, hogy te vidd ezeket az albérletbe). Ezektől a kis dolgoktól fogod a sajátodnak érezni a helyet, így megéri foglalkozni velük.

Javaslom, hogy válassz ki egy színsémát, és abban gondolkodj az egész dekoráció megtervezésekor. Ha a fehér konyhabútorod arany dekortapasszal teszed elegánsabbá, akkor érdemes lehet az ablakpárkányodon is mustársárga vagy arany cserépbe tenni a növényeidet, és a pultra is ilyen színű tárolóba rakni a cukrot vagy a kávét. Az átgondolt tervezéssel mérsékelheted a káoszt, és jól kifejezheted a stílusod – a konyhádban is.

 Szőnyeg a konyhába? Abszolút!

https://dekorationcity.com/

Sokan vitatják, hogy van-e értelme a szőnyegnek egy konyhában, hiszen gyorsan koszos lesz, és még csúszkál is. Én azonban úgy gondolom, hogy mindkét problémát könnyen lehet orvosolni, a plusz, amit egy szőnyeg adni tud, pedig mindenképp megéri a fáradozást. Ha nem járkálsz állandóan papucsban, vagy nem kedvenced a járólap, ami a lakásodban található, akkor kétség sem fér hozzá, hogy szükséged van egy konyhai szőnyegre az életedben.

Mindenképp egy rongyszőnyegben gondolkodj, olyanban, amit könnyen be tudsz dobni a mosógépbe, hiszen a konyhában gyorsan koszolódik a padló. A helyiség méretétől függően vagy a körszőnyeg, vagy a futószőnyeg illik majd jobban – a lényeg azonban az, hogy színben ez is megegyezzen a dekorációd többi elemével. Mostantól nem fog fázni a lábad, ha éjszaka egy kis snacket szeretnél kiszedni a hűtőből, vagy reggel álmosan állsz a kávéfőződ mellett. Rögtön otthonosabb lesz tőle a hely.

Azért, hogy ne csúszkáljon annyira, szintén lehet tenni: a legtöbb lakberendezési áruházban már elérhetők olyan tapadós szőnyegalátétek, amik a rongyszőnyegek mozgását is kordában tartják majd.

Nincs kifogás, dobj le egy szőnyeget a konyhádban!

 

A technika segítsen, ne hátráltasson!

http://amazingoutdoorkitchens.net/

Ha van mosogatógéped, talán kicsit könnyebb helyzetben vagy rendtartás szempontjából, de ha nincs, akkor sem maradtál le semmiről. A lényeg a konyhában az, hogy olyan használati tárgyaid legyenek, amik valóban praktikusak, és könnyen lehet őket tisztítani. Nincs szükséged egy elektromos rizsfőző edényre, ami a szekrény tetején sem fog már elférni, és a kiszedhetetlen betéttel kapható melegszendvicssütőt is jobb kerülnöd.

Ha elektromos eszközök – vagy bármilyen eszköz – vásárlására adod a fejed, válassz praktikus, multifunkcionális darabokat, amiknek részei cserélhetők, és könnyen moshatók. Ez albérletben külön aranyszabály: ha nincs sok helyed, gondolkodj ennek megfelelően. A már említett melegszendvicssütőnél nagy segítség, ha kivehető a betétje, a vízforralónak a szűrője, vagy a kenyérpirítónak a morzsatálcája. Az is fontos, hogy ne vegyél olyan eszközöket, amik speciális tisztítószereket igényelnek, vagy két órába telik, mire végzel minden szegletük kipucolásával.

Sokszor bedőlünk a reklámoknak, és elhisszük, hogy az elektronikai üzletek kínálatának minimum fele nélkül semmit sem ér az életünk, de ez abszolút nem igaz. Ha választasz, válassz olyat, ami megfelel a fentebb írt feltételeknek, és tényleg csak a szükséges plusz eszközöket szerezd be. Így a káosz helyett könnyen rend lesz, és a pultod és fiókjaid sem lesznek tele egyszer használatos csodagépekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://homedeco.blog.hu/api/trackback/id/tr2715450290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása