Lakásból, albérletből: Otthon - Home Deco

Lakásból, albérletből: Otthon - Home Deco

5 tipp, hogy otthonosabbá tedd az albérleted - főbérlő-barát módon!

2020. január 30. - Viv_HomeDeco

Ha laktál már albérletben, vagy most készülsz beköltözni egybe, biztos találkoztál már a problémával: fehér falak, olcsó csempék, jobb esetben semmilyen bútor, a rosszabban a nagymamád teljes repertoárja. Sajnos sok esetben a főbérlő sem túl engedékeny az átalakítás kapcsán, így a fúrás-festés-felújítás szentháromsága kiesik a lehetőségeid közül. Mit tehetsz ebben az esetben, hogy mégis úgy érezd, havi 100+ ezer forintért tényleg egy otthonba érkezel délutánonként, és nem csak egy lélektelen lakásba? Ez az 5 tipp segít, hogy feldobd az új kuckódat, és közben még a főbérlő se rakjon ki szerződésszegésért! 

1. Többfunkciós kis bútorok a dizájn és praktikum jegyében

Egy albérletbe nem szeretnél sem egyedi méretű, drága bútorokat vinni, sem túl nagy darabokat, amiket alig tudsz mozgatni egy esetleges költözésnél. Tárolóhelyre viszont szükséged lesz, és lehetőleg olyanra, amit egy másik lakásban is tudsz majd később hasznosítani.

Jók lehetnek a másodkézből vett polcok, komódok - ezek általában még jó állapotban vannak, össze tudsz válogatni egymáshoz illő darabokat, és bármikor ugyanilyen egyszerűen túl tudsz adni rajtuk. Ha kedved van hozzá, feldobhatod őket egy kis washi szalaggal (lásd: következő pont), vagy át is festheted saját színvilágodra.

Beszerezhetsz még könnyen mozgatható, dizájnos dobozokat is, lehetőleg egymásra rakható verzióban - ha oldalra fordítod, polc, ha a földre teszed, és raksz rá egy fedőt, tároló vagy ülőhely - úgy használod, ahogy neked kényelmesebb. Célszerű beruházni pár erősebb, fából készült darabba, nagyon jó szolgálatot tehetnek majd hosszú évekig.

 

2. Alakítsd át a falakat, csempéket és szekrényeket nyomok nélkül!

 

 

 

 


 

 

Az unalmas fehér fal vagy konyhabútor könnyedén feldobható egy kis washi tapasszal!

Ezek az eredetileg festéshez használt maszkolótapaszok ma már mindenféle mintával és színben kaphatók, s a legjobb bennük, hogy bármikor könnyen, nyom nélkül eltávolíthatók.

Készíts geometriai mintákat a faladra vagy szekrényedre, esetleg szerezz be olyan washi dekormatricákat, amiket elszórva a falra olyan élményt kapsz, mintha képeket tettél volna fel. Javaslom az MT Casa termékeket, árban és minőségben is sokat tehetnek hozzá a lakásdíszítéshez! 

 

3. Növények, növények mindenkinek!

Egyszerű, de nagyszerű módszer arra, hogy feldobd a lakásod, és egy kis színt vigyél a mindennapjaidba. Akkor sem kell megijedned, ha nem érzed magad nagy növénygurunak. Válassz olyan cserepeseket, amik nem igényelnek sok törődést, és akár a félárnyékos helyeket is jól bírják - így bármikor átmozgathatod őket bárhová.

Személyes kedvencem a legényvirág. Szép, fényes levelei vannak, gyorsan nő, nem zavarja az árnyékosabb hely, és akár egy-két hétig is simán túléli locsolás nélkül. Ha mégis sokáig hagynád magára, tegyél egy vázát a polcra, önts bele vizet, lógass bele egy fonalat, és vezesd le a virágod földjébe. Így folyamatosan kap egy kis nedvességet, amíg te nem vagy jelen, hogy törődj vele. 

 

4. Függönyök, plédek, párnák, avagy a lakás lelkei

A legunalmasabb szobát is fel tudja dobni egy színes függöny, pár mintás párna, vagy egy szép és meleg pléd - nem csak a képen látható modern helyekre, hanem a régi, megviseltebb lakásokba is színt vihetnek.

Nyugodtan cseréld le a főbérlőd régi, sárguló függönyét valami szebbre. A lakberendezési boltokban kapható előre varrt függönyök kombinálásával életet lehelhetsz a szobába. Rakj fel a karnisra egymás mellé három vékony, egyszínű függönyt, vagy variálj négyet két színből! Ezek az akciósan akár 1-2 ezer forintért is kapható darabok hatalmas változást hozhatnak az életedbe. A függönyök mellett a sötétítők is hasonló varázslatra képesek. Akár azzal is játszhatsz, hogy a karnis közepére két függöny, a két szélére két sötétítő kerül!

Ugyanígy segítenek a különböző díszpárnák - vegyél párat akár használtan is, és húzz rájuk új huzatot. Kombináld egy szép, színben illő pléddel, és máris otthonosabb lesz a kuckód. A mustársárga kombinálva szürkével vagy pirossal (merészségtől függően) mindig telitalálat lesz, és még a meleg hangulatot is megadja a szobáidnak. 

 

5. Dobd fel a padlót! A padlót? A padlót!

Unalmas parketta, néhol már kiégve, széttörve? Lepattogott járólap? Egy jó megoldás, ha rongyszőnyegeket dobsz rájuk - a színek kombinációja itt is működik. A szőnyeg drága mulatság, de másodkézből ezt is olcsón beszerezheted. A rongyszőnyegek előnye, hogy a mosógépbe is bedobhatod őket, így a tisztításhoz nem kell drága gépeket vagy professzionális segítséget igénybe venned.

Tudtad, hogy rongyszőnyeget akár magad is készíthetsz? DIY fanoknak kötelező! Csak egy pár megunt pólót kell szálaira vágnod, és a kötő vagy horgolótudásod segítségével, valamint egy kis idő és kreatív energia felhasználásával már kész is lesz a lakásod új dísze.

A bejegyzés trackback címe:

https://homedeco.blog.hu/api/trackback/id/tr5315436858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2020.02.02. 01:16:19

Kedves szerző,
értékelem a kreativitását - de ma már senki sem lakik albérletben.
Nincsenek albérlők. Főbérlők sem (lakás taulajdonosok helyettük).
Bérlakások vannak, és az azokat bérlő bérlők.
Remélem ők is feltudják használni ötleteit.

Viv_HomeDeco 2020.02.02. 09:59:07

@apro_marosan_petergabor: Igaza van, valóban nincsenek már a szó klasszikus értelmében vett al- és főbérlők. Ettől függetlenül én úgy tapasztalom, hogy a köznyelvben továbbra is ezeket a kifejezéseket használják a legtöbben (elég csak "albérlet" hirdetésekre keresni, és látható a trend). Mivel a blog nem jogi szempontból, hanem dekorációs irányból közelíti meg a témát, bízom benne, hogy senkinek nem okoz majd komoly bosszúságot a terminológia. Mindenesetre én is remélem, hogy a bérlő és lakástulajdonos megnevezéseket preferálók is ugyanannyira fel tudják majd használni az ötleteket, mint a saját lakásban lakók vagy az "albérlők". Köszönöm az észrevételt, további jó olvasgatást!
süti beállítások módosítása